Az émelygés olyan kellemetlen és elkerülhetetlen érzés, amely időnként soha nem ér véget.

Mi az émelygés?

Az émelygés meghatározható hányáshajlamos betegség érzésként. Abban a pillanatban, hogy testében megkapja ezt az ideges érzést, biztos vagyok benne, hogy azon gondolkodik,  hogy miként lehet gyorsan megszabadulni az émelygéstől.

Az émelygés időnként védő lehet; például ha émelygés és hányás következik be olyan baktériumoktól, mint például az E. coli-tól beszennyezett étel fogyasztása következtében . Máskor az émelygés a terhesség miatt jelentkezik, és általában „reggeli betegségnek” nevezik, annak ellenére, hogy a nap bármely szakában vagy egész nap és éjszaka előfordulhat. Az émelygés a mozgásbetegség gyakori tünete is, amelyet sajnos sokan rendszeresen tapasztalnak.

Szerencsére rengeteg nagyszerű formája van a természetes hányinger enyhítésének, és az egyik legjobb messze az illóolajok. Milyen illóolajok alkalmazhatók hányingerre? Valójában számos illóolajról ismert, hogy félelmetes természetes gyógymódok az émelygés ellen.

Illóolajok hányinger ellen

1. Gyömbér illóolaj

A gyömbér illóolaj az egyik legjobb természetes gyógymód az émelygés, valamint az emésztési zavarok, hasmenés , gyomorfájás és még hányás esetén is.

A műtét utáni hányinger és hányás az általános érzéstelenítés gyakori mellékhatása. A bizonyítékokon alapuló ingyenes és alternatív gyógyászatban 2014-ben megjelent tudományos áttekintés azt vizsgálta , hogy az illóolajok mennyire hatékonyan csökkenthetik a stresszt és az émelygést a műtéti beavatkozások után. Amikor a gyömbér illóolajat belélegezték, hatékonyan csökkentette az émelygést és az émelygést csökkentő gyógyszerek szükségességét a műtét után. Ezenkívül a gyömbér illóolaj korlátozott ideig lenyűgöző fájdalomcsillapító aktivitással rendelkezik a műtéttel nem összefüggő helyzetekben, ami azt jelenti, hogy az olaj segíthet a fájdalom enyhítésében.

A gyömbérolaj az egyik legjobb illóolaj hányinger és szédülés esetén is. Egy 2013-ban publikált tanulmány értékelte a gyömbér- és borsmentaolajok használatával végzett aromaterápiás hasmasszázs hatásait dysmenorrhoában szenvedő női betegekre . Mindkét olajnak lenyűgöző hatása volt, de a gyömbérolaj kifejezetten az émelygés, hányás, szédülés, fáradtság és fejfájás enyhítéséhez kapcsolódott.

2. Borsmenta illóolaj

Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy a borsmentaolaj hasznos posztoperatív hányinger és hányás esetén. A borsmentáról ismert, hogy hányáscsillapító és görcsoldó hatása van a gyomor bélésére és a vastagbélre.

Egy 2013-ban publikált tanulmány a borsmentaolaj hatékonyságát vizsgálta a kemoterápiás kezelés okozta hányinger és hányás megelőzésében. A kutatók azt találták, hogy jelentősen csökkent az intenzitás és a hányások száma a betegeknél a kezelés első 24 órájában, összehasonlítva a kontroll csoportokkal, ahol nem jelentettek káros mellékhatásokat. A kezelési költségeket a borsmenta illóolaj használata is csökkentette.

A borsmenta az egyik legjobb illóolaj hányinger és hasmenés ellen is. Kutatások kimutatták, hogy a borsmentaolaj segíthet a hasmenés domináns irritábilis bél szindróma egyes tüneteinek javításában , amely napjaink egyik leggyakoribb funkcionális gyomor-bélrendszeri rendellenessége. Egy kettős vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatban IBS-ben szenvedő 74 beteget (65 befejezte a vizsgálatot) megállapították, hogy hat hét napi borsmentaolaj napi háromszoros használata után az olaj legjelentősebb hatása a hasi fájdalom javulása volt a hasmenés domináns IBS-ben.

3. Levendula illóolaj

Ha illóolajokat keres hányinger és szorongás esetén, a levendula kiváló lehetőség. Néha az émelygést a stressz és a szorongás is előidézheti, és a levendula illóolaj , amely nyugtató hatásáról jól ismert, valóban segíthet a szorongás és az émelygés csökkentésében. Antidepresszív hatásáról is ismert, mivel a depresszió egy másik mentális állapot, amely hányingerhez vezethet.

Kutatások szerint a levendulaolaj nyugtató hatással van mind a testre, mind az elmére. Számos humán vizsgálatban a levendulaolajat orális adagolással, aromaterápiával vagy masszázzsal alkalmazták, nagy eredménnyel. A pozitív pszichológiai hatások mellett a levendula illóolajat alkalmazó aromaterápiáról úgy gondolják, hogy terápiásán hatásos a belélegzett illékony vegyületek fiziológiai hatása miatt.

A levendulaolaj belélegzése esetén közvetlenül befolyásolja a limbikus rendszert , különösen az agy amygdaláját és hippocampusát. A levendulaolaj helyi alkalmazásakor két aktív összetevője, a linalool és a linalil-acetát nagyon gyorsan felszívódik a bőrön keresztül, és megnyugtatja a központi idegrendszert.

Nyugtató és görcsoldó hatásának köszönhetően egyesek a levendulát választják egyik illóolajként a gyomorhibák enyhítésére.

4. Citrom illóolaj

A citromolaj az egyik leggyakrabban ajánlott illóolaj a reggeli betegségre, a hányinger gyakori formája, amelyet terhes nők tapasztalnak.

Csak egy vagy két csepp citrom illóolaj használata aroma diffúzor segítségével bizonyítottan segít enyhíteni és enyhíteni a terhesség miatti hányingert és hányást. Egy tanulmány szerint a nők 40 százaléka citromillatot használt az émelygés és a hányás enyhítésére, 26,5 százaléka pedig hatékony tünetek kezelésére.

Egy 2014-ben közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy a citrom belégzése segíthet-e a hányingeren és a hányáson a terhesség alatt. Ebben a randomizált klinikai vizsgálatban 100 hányingerben és hányásban szenvedő terhes nő vett részt, vagy citrom illóolajat vagy placebót inhalálva, amint émelygést éreztek. A kutatók ezután 24 órával a kezelés előtti és a kezelés négy napja alatt regisztrálták az émelygést, a hányást és a retch intenzitását, és megállapították, hogy a pontszámok csökkentek az inhalációs citrom aromaterápia négy napján, statisztikailag szignifikáns csökkenéssel a második és negyedik napon.

Összességében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a citrom illata hatékonyan csökkentheti a terhesség miatti hányingert és hányást. Összességében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a citrom illata hatékonyan csökkentheti a terhesség miatti hányingert és hányást.

5. Kamilla illóolaj

Milyen illóolajat használ gyomorrontáshoz? Van néhány illóolaj gyomorfájás vagy gyomorrontás esetén, amelyek közül választhat, és a kamilla feltétlenül szerepel a listán. A kamillát az ókortól kezdve valóban használják emésztési panaszokra, és ma még mindig erősen alkalmazzák gyomorrontás, gáz és hasmenés, valamint szorongás és álmatlanság esetén. A bél és az elme nyugtatására szolgáló hihetetlen pihentető tulajdonságokkal a kamilla illóolaj  tökéletes választás hányinger esetén.

6. Édeskömény illóolaj

Amikor hányingert tapasztal, a gyomra határozottan idegesnek érzi magát. Milyen illóolajat használ gyomorrontáshoz? Az édeskömény az egyik kedvenc illóolajom a gyomorrontás ellen. Az édeskömény olajat általában gyomorégés, bélgáz, puffadás és étvágytalanság esetén alkalmazzák, amelyek mind emésztési tünetek, amelyek kísérhetik az émelygést. Az édeskömény illóolaj, valamint az édeskömény növényi formájában valóban hozzájárulhat az emésztőrendszeri betegségek megnyugtatásához, ha mind belsőleg, mind külsőleg használják őket.

Záró gondolatok az illóolajok hányingerre való felhasználásáról

  • Az émelygés nagyon gyakori és nem kívánt egészségügyi tünet, amely különböző okok miatt jelentkezhet.
  • Mi a legjobb illóolaj hányinger esetén? Valójában többféle van, beleértve a gyömbért, a borsmentát, a levendulát, a citromot, a kamillát és az édesköményt.
  • A citrom határozottan az egyik legfontosabb illóolaj az émelygés terhességi tüneteiben, más néven reggeli betegségben.
  • Hogyan használja a borsmenta olajat hányingerre? A borsmentaolaj, valamint a többi legfontosabb illóolaj hányinger esetén történő alkalmazásához használhatja őket aromaterápiában, helyileg vagy szájon át.
  • Csak 100% -ban terápiás minőségű és tanúsított szerves eredetű hányinger esetén használjon illóolajokat.
  • Az illóolajok hányinger esetén történő alkalmazása előtt konzultáljon orvosával, ha terhes, szoptat, kemoterápián esik át, vagy bármilyen más egészségügyi állapota van, vagy jelenleg vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszert szed.